Fanø i Atlantvolden

Velkommen til hjemmesiden for foreningen "Fanø i Atlantvolden"

Fanø udgjorde under 2. Verdenskrig den del af befæstningen omkring Esbjerg og dennes vigtige havn. Formålet var at forindre, at havnen kunne bruges til understøttelse af en eventuel Allieret invasion. som følge heraf blev Fanø udbygget med knap 300 bunkere, der især er placeret på øens nordlige del. 

Befæstningen omfattede et større antal kyst- og luftværnsbatterier samt befæstning langs kysten, og der blev udlagt i alt 49.000 miner på øen. De tyske besættelsestropper udgjorde ca. 3.000 mand, hvortil kom ca 1.200 danske arbejdere, der deltog i bunkerbyggeriet. Den lokale befolkning på ca 3.000 sjæle var således i undertal på deres egen ø. 

De fleste bunkere ligger stadig i landskabet, og det er muligt at komme ind i mange af dem. 

Foreningen "Fanø i Atlantvolden" blev startet i 1999 med henblik på at formidle Fanøs historie under 2. Verdenskrig. Forningen har i år (2024) eksisteret i 25 år, og du kan her læse om, hvad vi har lavet i mellemtiden.

Vel mødt!
Hans Egebo

Formand
mail@hans-egebo.dk

BUNKERTURE

Tag med os på tur i historiens fodspor. Vi udforsker de gamle bunkere, som findes overalt på Fanø. Turene udbydes på dansk og engelsk og varer ca 2 timer. Vi arrangerer også ture for grupper, på andre datoer

LÆS MERE HER

Besøg vores museumskælder virtuelt eller fysisk, på Stadionvej 14 i Norby

Foreningen Fanø i Atlantvolden

Foreningen

Foreningens har flere årlige aktiviteter, som vil blive rettet mod medlemmerne gennem udgivelse af et medlemsblad samt gennem udflugter, rundvisninger og foredrag. Det årlige kontingent er pt. kr. 100,-  (150,- fra 1/4 2025)

Bunkerture

Tag med os på tur i historiens fodspor. Vi udforsker de gamle bunkere, som findes overalt på Fanø. Turene udbydes på dansk, tysk og engelsk og varer ca 2 timer. Vi arrangerer også ture for mindre grupper.

Udgivelser

Besøg foreningens lille museum og køb bogen "Atlantvolden på Fanø - Fanø under den 2. Verdenskrig" med gode beskrivelser og billeder af de vigtigste forsvarsanlæg på øen.

Besøg vores nye museum (Kælder under Falckstationen)

Bunkersafari på Fanø

Læs Hanne Würtz' fine artikel i Jyllands Posten om de mange bunkers på Fanø

Læs artiklen HER

BEMÆRK Museumskældeeen er åben efter aftale og i forbindelse med betalte guidede ture

BESTIL ET BESØG I MUSEUMSKÆLDEREN HER

Adgang til museet kan ske ved henvendelse her
 

Folder

Download vores folder om Fanø under 2. verdenskrig

Plakat

Plakat sælges gennem foreningen

Efterlysning

Vi modtager meget gerne effekter fra anden verdenskrig til vores udstilling